top of page

Blog

Bocik születtek a Gyógynövények Völgyében!


Bár kissé megkésve, de örömmel jelenthetem, megellett mindkét előhasi üszőnk (az először ellő 'teheneket' nevezik így). Ráadásul mindkettő üsző lett!

Április 13-án esős, szeles és hideg napon (brrr) Borzas tehenünk világra hozta Bíborkát, rá egy nappal (hasonló időjárásában) pedig Málna a Mandulát.

Hehe, jöjjenek hát a cuki állatos fotók, videók ;-)

A borjak úgy hasonlítanak egymásra, mint egy körte és egy alma, pedig egy apától származnak. Na jó, mindkettőnek négy lába van. :-)

Az anyák az első napon folyamatosan 'gőgicséltek' az újszülötteknek és szinte folyamatosan nyalták őket. Mindkét újszülött nagyon gyorsan lábra állt. Itt megnézheted videón, ahogy Mandula életében először lábra áll:

Szerencsére hamar megtalálták a cicit. Bár volt egy kis izgalom az elején, mivel nekünk is ők az első nálunk született borjak. Itt láthatod Bíborkát, ahogy a születése után 5-6 órával szopik:

Finom gyümölcslé kóstolgatás közben

A kis jövevények születésüktől fogva sokat mozognak. Néha olyan gyorsan vágtáznak, mint egy kiscsikó. Az anyjuk eleinte rohant bőgve utánuk, pont úgy, mint az embergyerekeknél az aggódó anyukák :-) Látszik, hogy napról napra javul a mozgáskoordinációjuk, otthonosabban mozognak, bejárják a terület minden négyzet centiméterét. Ezért is volt fontos, hogy a villanypásztorral mielőbb megismerkedjenek. Ez már az első kiengedéskor megtörtént. Három csípés után már csak fél méterről szagolgatták a drótot. Miután 7 nappal később kiengedtük őket egy csak villanypásztorral kerített területre, akárhogy is nyargalásztak, mindig tisztelettudóan megálltak a zsinór előtt fél méterrel...

Nagyon sokat babusgatjuk őket, mert Málna félénkségéből okulva, mindenképpen kezdetektől fogva kézhez akarjuk szoktatni őket. Ha megnőnek, a fejéskor már ne legyen kérdés, hogy elfogad-e (hiszen nincs kezelő kalodánk).

Nagyon 'jó fejek': kinyitják a tépőzárat, felhúzzák a munkás kabátom cipzárát, de ha úgy adja kedvük, leveszik a sapkám is! Meg persze tetőtől talpig végigrágogatnak, nyalogatnak...

Alig várjuk már, hogy az első sajt elkészülhessen a tejükből. Persze még elsők a borjak, így kb. 1 hónapos koruktól kezdjük ellopkodni a sajtra valót :-)

Nap mint nap gyönyörködünk a 'gulyában' :-)

Ja, és ma először éreztem, hol fog nőni a szarvacskájuk :-)

Ha esetleg Te is szeretnél találkozni

Bíborkával, Mandulával és a többiekkel, gyere szállj meg nálunk a Gyógynövénylakban!

Légy a vendégünk!

Comments


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page