top of page

Blog

Csibék és boci a tanyán

Kedves Olvasóink!

Szeretném apránként bemutatni nektek a tanyát, ahol élünk, dolgozunk, alkotunk - minél kisebb ökolábnyomot hagyva az utánunk jövő nemzedéknek.

Kissé elfogultan saját kedvenceimmel, a baromfiudvar lakóival kezdem.

Három héttel ezelőtt ismét csibéink születtek! Azt már tudom, nem kis dolog ez: saját kotlósaink vannak! Életünkben először! Kaptunk is kölcsön (ez a béranyaság falusi változata, csak ebben az esetben nem be-, hanem ráültetnek), vásároltunk is, majd amikor már mindenhol csibék csipogtak, egyik saját tyúkocskánk is megkotlott! (A képen Hófehérke az első csibékkel.) Ilyenkor dada vagyok, óránként képes vagyok kiszaladgálni, hogy ellenőrizzem, elég-e a vizük és az ennivalójuk; a ki nem kelt tojásokat dugdosom a kotlós alá; eltávolítom alóla a tojáshéjakat, hogy legyen elég helye a születő csibéknek; kamillateát főzök nekik...

A napokban az egyik kiscsirkém sántikált borzasztóan. Őt saját készítésű csodaszeremmel, fekete nadálytő tinktúrával kezeltem, és már másnap sokkal jobban volt! Kezdem helyettesíteni az antibiotikumokat házi főzetekkel: sebekre zsálya, kamilla, kakukkfű, cickafark, körömvirág keverékéből készítem. Már nagyon sokszor bevált! Nevettek már rajtam népdalkörbeli asszonykáim, amikor elmeséltem, mivel kenegettem ölyvmarcangolta tyúkocskámat! "Zsuzsika! Itt nálunk nem a tyúknak főznek, hanem a tyúkból!" Persze majd annak is eljön az ideje, de nem betegen. :)

Egy hete pedig megérkezett hozzánk Borzoska, a kárpáti borzderes üsző borjú (városiaknak: a kislány boci!) Méghozzá Nyíregyháza mellől, Széphalomról, ahol fajtamentő program keretén belül tenyésztik őket. Most már mi is - sok jó tulajdonsága miatt.

Azt már tapasztaltuk, hogy jól fut. (Kergettük körbe a lovak karámjában, hogy ki ne szökjön, majd amikor megszökött, akkor a kaszálón. )

És kitartó. (Alig egy óránkba telt, hogy visszavonszoljuk, visszacsalogassuk az istállóba.)

És akkora boci szemei vannak, hogy attól el lehet olvadni!

Kezdetben alig akart enni, de szépen alakul. Ma már bőgetett is egyet méltatlankodásában, hogy nem friss fűvel látogattuk meg! Haladunk a tejelő állomány kialakításának útján!

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page