Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)
Évszak?
Tavasz
Sárgarépához, petrezselyemhez hasonlító leveléről és jellegzetes, kissé ánizsos illatáról könnyen felismerhető. Már késő ősszel előbújhatnak a fiatal növények, de főleg koratavasszal jelennek meg. Kifejezetten jellemző az akácosokra, mert a tápanyagban gazdag helyeket szereti. A majorban is ott keressük! Egyéves növény, a termésérés idejére el is száradnak a tövek.
Mikor találom meg?
Áprilistól májusig virágzik.
Mikor virágzik?
Késő nyáron.
Mikor van termése?
Ehető, ánizsra emlékeztető illata van, íze édeskés. Főleg frissen használják fel a leveleket, akár teának, akár főzeléknek, de nyersen is, salátákban alkalmazták. Kora tavaszi megjelenése miatt régen nagyobb becsben tartották, a hosszú téli hónapok után a friss zöld növény fontos vitaminforrás volt és új ízeket hozott. Ma elsősorban fűszerként használatos, főként húsételekhez.
Mérgező?
Teáját vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor fogyasztják. A csuklás csillapítására is használták.
Gyógyhatás?
Nem
Védett?
Igen
Őshonos?
Népies nevei: olasz turbolya, édespetrezselyem A középkorban a pestis ellen is próbálták használni.
Tudta?