top of page
Image-empty-state.png

Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)

Évszak?

Tavasz

Sárgarépához, petrezselyemhez hasonlító leveléről és jellegzetes, kissé ánizsos illatáról könnyen felismerhető. Már késő ősszel előbújhatnak a fiatal növények, de főleg koratavasszal jelennek meg. Kifejezetten jellemző az akácosokra, mert a tápanyagban gazdag helyeket szereti. A majorban is ott keressük! Egyéves növény, a termésérés idejére el is száradnak a tövek.

Mikor találom meg?

Áprilistól májusig virágzik.

Mikor virágzik?

Késő nyáron.

Mikor van termése?

Ehető, ánizsra emlékeztető illata van, íze édeskés. Főleg frissen használják fel a leveleket, akár teának, akár főzeléknek, de nyersen is, salátákban alkalmazták. Kora tavaszi megjelenése miatt régen nagyobb becsben tartották, a hosszú téli hónapok után a friss zöld növény fontos vitaminforrás volt és új ízeket hozott. Ma elsősorban fűszerként használatos, főként húsételekhez.

Mérgező?

Teáját vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor fogyasztják. A csuklás csillapítására is használták.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

Népies nevei: olasz turbolya, édespetrezselyem A középkorban a pestis ellen is próbálták használni.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page