top of page
Image-empty-state.png

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)

Évszak?

Tavasz

Jellegzetes leveleiről, virágzatáról és bóbitás terméséről könnyen felismerhető. A major gyepjeiben is gyakori.

Mikor találom meg?

Márciustól októberig virágozhat.

Mikor virágzik?

Nyár második felében.

Mikor van termése?

Gyökerét és levelét gyűjtik, leggyakrabban teaként fogyasztják, de a friss levelek salátának is kiválóak. A virágzatból szörpöt is készítenek. Moldvában kora tavasszal étkezési célokra használták, salátát vagy levest készítettek belőle.

Mérgező?

Májgyógyszerként és cukorbajnál használatos. Alkalmazzák vese- és hólyagtisztítóként, valamint gyomorerősítőként. Állatoknak nyersen tejszaporítás érdekében adták. „Az őszi gyűjtésű gyökérből kávépótlószer is készül.” (Rápóti 1977)

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

Az egész növény tejnedvet tartalmaz, ezért csak a friss levelek ehetőek, később keserűvé válnak a megnövekvő tejnedv tartalom miatt. A jelenség teljesen hasonló ahhoz, mint amit a salátánál is tapasztalhatunk. Népies nevei: gyermekláncfű, kutyatej, láncvirág A gyermekek előszeretettel játszanak vele, láncokat vagy koszorúkat készítenek belőle. A repítőszőrös termések fújása szintén kedvelt játék. Kora tavasszal igen nagy jelentősége van a virágzatoknak, mint pollenforrásoknak a méhek számára. A méhcsaládoknak a fiasítás neveléséhez van szüksége virágporra. Ha lehetséges, ne nyírja le a virágzó pitypangot a rovarok érdekében!

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page