top of page
Image-empty-state.png

Mogyoró (Corylus avellana)

Évszak?

Ősz

Egész évben, de legkönnyebben leveléről és terméséről ismerhető fel. A major régi gyümölcsöse mellett nő.

Mikor találom meg?

Februártól márciusig virágzik. Szélbeporzású növény. Porzós barkái feltűnően megnyúlnak a virágzás idején és igen sok virágport termelnek. A termős (nőivarú) barkák kicsik, alig észrevehetőek, belőlük alakulnak majd ki a termések.

Mikor virágzik?

Nyár végén, ősszel.

Mikor van termése?

Gyógyászati célra a levelét gyűjtik, mely alkalmazható belsőleg is. Magja elsősorban étkezési célokat szolgál. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.

Mérgező?

Teája izzasztó, vizelethajtó és bélhurutot megszüntető. Külsőleg toroköblítésre vagy aranyérre javallott. Vesszőiből készült főzet összehúzó hatású.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

Fáját szerszámnyélnek használják. Az iskolák egykori fegyelmezőeszköze a „mogyorópálca” valószínűleg nemcsak mogyoróból készülhetett, de az biztos, hogy a mogyoró hajlékony vesszője volt a névadó. A magból készült olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. Levelét dohány helyett is használják (dohánypótló).

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page