top of page
Image-empty-state.png

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

Évszak?

Nyár

Illatos virágairól és szív alakú leveleiről könnyen felismerhetőek a hárs nemzetség tagjai. A major alléjában több hársfaj is megtalálható.

Mikor találom meg?

Májustól júniusig virágzik.

Mikor virágzik?

Késő nyáron, ősszel.

Mikor van termése?

Virágából készült teát szokás belsőleg fogyasztani. A fekete tea megjelenése előtt hazánk több vidékén is a hársfa virágzatát használták teaként.

Mérgező?

Megfázás ellen főznek teát a virágából, melynek izzasztó hatása is van. Köhögéscsillapító, vértisztitó hatása is ismert. Szívbetegek csak óvatosan fogyasszák! Külsőleg toroköblítőként, kozmetikai szerként vagy fürdővízbe használható. Fájából készült szenet porrá zúzva fogporként használják vagy hintőporokhoz adják. Faanyaga széles körben felhasználható, de nem tartós.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen Számos nem őshonos hársfajt és hibridet hoztak Magyarországra, melyeket az erdészet telepített.

Őshonos?

Értékes mézelő, a legzamatosabb mézek egyike a hársméz. Az akác közép-európai megjelenése előtt a hársak virágzásuk idején, júniusban, a napforduló körüli időben a legfontosabb méhlegelők voltak. Valószínű, hogy a délszlávok ezért nevezték el a június hónapot a hársfáról (lipa=hárs, lipanj=június). Berlin híres sugárútja, az Unter den Linden („Hársak alatt”) neve onnan származik, hogy hárssort ültettek azon a homokos úton, amely a gazdag királyi vadászerdőbe vezetett.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page