top of page
Image-empty-state.png

Keleti kontyvirág (Arum orientale)

Évszak?

Tavasz

Könnyen felismerhető virágáról, terméséről vagy leveléről. Kora tavasszal bújik elő, s a júliusi termésérlelés után visszahúzódik. A majorban a hársfa alléban érdemes keresni.

Mikor találom meg?

Áprilistól májusig.

Mikor virágzik?

Júliustól jelennek meg a feltűnő, piros termések

Mikor van termése?

Termései erősen mérgezőek, a növény bármely része válthat ki allergiás reakciót az arra érzékenyeknél. Leveleit elrágva kiszabadulnak a kalcium-oxalát kristályok, melyek rendkívül hegyesek és az általuk okozott szúró érzés a száj nyálkahártyában sokáig megmarad, mert a kristályok csak lassan oldódnak fel.

Mérgező?

Gyöktörzsét gyűjtik, melyet a homeopátiában és a népies állatgyógyászatban alkalmaznak.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen Főként a Dunántúl északi részén fordul elő.

Őshonos?

A foltos kontyvirág tápanyagban gazdag talajokat jelöl. Nyílhegyre emlékeztető alakja van a leveinek. Népi nevei: mocskos kontyvirág, borjúlábfű, sülyfű A kontyvirág megporzása nagyom érdekes: kora tavasszal nyíló virágai buroklevél védelmében nyílnak. A látványos buroklevél csak csalogatást szolgál, alján van a bejárat a virágokhoz. A rovarok bejutása nem akadályozott, de nem tudnak kijutni, mert a felül lévő meddő virágok merev szőrei lefelé nézve elzárják a kijáratot. A rovar a kijáratot keresve végzi el a nővirágok megporzását és virágpor is ragad rá. Hogy a hűvös tavaszi éjjelen ne pusztuljon el a rovar, a kontyvirág a „csapdában” nektárt választ ki táplálékul és még hőt is termel! A meddő virágok gyorsan elöregszenek, elfonnyadnak és ezután már szabad a kijárat. A rovar magával viszi a növény virágporát is.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page