top of page
Image-empty-state.png

Kökény (Prunus spinosa)

Évszak?

Ősz

Egész évben. Virágáról és terméséről könnyen felismerhető. A major régi gyümölcsösében gyakori.

Mikor találom meg?

Áprilisban virágzik. Népi megfigyelés, hogy „virágzik a kökény, megjön a hideg”, ezért csak a kökény virágzása után vetik a fagyra érzékeny növényeket, mint a babot vagy a kukoricát.

Mikor virágzik?

Termései ősszel az első fagyok után gyűjthetők

Mikor van termése?

Egészen a középkorig nagy szerepet játszott a kökény fogyasztása. Még Ötzinek, az Alpokban talált jégembernek is lapult a tarisznyájában aszalt kökény. A középkorban nagy mennyiségben készült ecet és lekvár is belőle, valamint mézben rétegezve is tartósították.  Aszalva jó téli teakeverékbe vagy téli gyümölcsmártásnak. Főzhető belőle illatos lekvár, befőtt és szörp is.  Sütőben vagy parázson megsütve az aszalt meggyhez hasonló ízűvé válik, ez gyerekcsemege volt régen. A gyümölcsöket hideg vízben kiáztatva magas vitamintartalmú savanykás kökényvizet is készítettek egykor. Hidegben tartva sokáig elállt. Bornak erjesztve vagy pálinkának főzve is kedvelt volt, sőt a bor és pálinka minőségét is javították a kökény íz- és cseranyagaival. A kökényt sokan kedvelik ágyas pálinkának és likőrnek is.

Mérgező?

Termésének magas C-vitamin, valamint antioxidáns-tartalma miatt egészségvédő hatásai is elismertek. A termésből készült főzetet bélhurut ellen fogyasztják. Virágjából főzött tea enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomás csökkentő hatású.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

A pásztorok alkalmi vagy éjszakai karámot kivágott bokraiból is készítettek. Volt időszak, amikor sertéstakarmánynak is gyűjtötték. Rendkívül erős ágai pedig boronatüskének és gereblyefognak voltak népszerűek, olyannyira hogy a kökény egyik tájneve is néhol boronatüskefa.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page