top of page
Image-empty-state.png

Felfutó komló (Humulus lupulus)

Évszak?

Nyár

Tavasztól őszig fellelhető. Jellegzetes tenyeresen tagolt leveleiről, komlótobozkáiról, horgas indáiról ismerhető fel legkönnyebben.

Mikor találom meg?

Júliustól szeptemberig virágozhat. Kétlaki növény, a termős (nőivarú) növényeken találjuk a tobozkákat, míg a porzós (hímivarú) növények virágzata kevésbé látványos. Szélbeporzású növény.

Mikor virágzik?

Termése szeptembertől érik.

Mikor van termése?

Fiatal hajtásait a spárgához hasonlóan fogyaszthatjuk, bár annál jóval vékonyabbak. Tobozkáiból készült tea belsőleg is alkalmazható.

Mérgező?

Teáját idegesség, nyugtalanság, álmatlanság és a nemi túlizgatottság leküzdése érdekében fogyasztják. Köztudottan a sörgyártás alapanyaga. A komló okozza a sör keserűségét és a komló tartósítja is a sört. Szárát kötözőanyagként hasznosítják.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

Népies nevei: sörkomló, sullyogó iszalag „A középkorban sörtörvény rendelkezett arról, hogy sört csak komlóból, malátából, élesztőből és vízből lehet készíteni.” (Berente 2006) Angliában nehezen terjedt el a kontinensen kialakult gyakorlat, hogy komlót adnak a sörhöz. Végül a Dél-Angliába települt holland takácsok révén terjedt el a komlóval ízesített sör. Háztartásokban kenyérsütéshez is használják.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page