top of page
Image-empty-state.png

Fekete bodza (Sambucus nigra)

Évszak?

Tavasz

Cserje, tavasztól őszig könnyen felismerhető a leveléről, virágáról, terméséről. A nagy csalánhoz hasonlóan a tápanyagban gazdag és bolygatott helyek növénye. Az akácosok és az állattartó telepek jellemző faja.

Mikor találom meg?

Májusban esetleg júniusban virágzik, az akáccal egyidőben.

Mikor virágzik?

Augusztustól szeptemberig, októberben már hullik.

Mikor van termése?

Ehető a virágzat és a termés is. A bogyók íze édes-savanykás. A virágzatból készült szörp rendkívül zamatos, de sörtésztában kirántva is fogyasztható. A szárított virágzat teaként is használható. A bogyókból lekvárt készítenek és igen népszerű ételszínezék. A vörösborhoz különösen keresett.

Mérgező?

Virágzatából készült tea vizelethajtóként, köhögéscsillapítóként és enyhe hashajtóként használható. Leveléből főzött teát reumás fájdalmak ellen és lázcsillapítóként használják. Régen kezelték vele a szemgyulladást, székrekedést is. „Leszedjük, megtakarítjuk, megmossuk, beletesszük egy edénybe, teszünk nádmézet, s főzzük, főzzük, míg olyan sűrű lesz, hogy rá tudod kenni a kenyérre.” (Halász 2010)

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

„Mikor tavasszal kijő a virágja, teszünk 10 kiló vizet, 1-1,5 kiló nádmézet, 10 bodzavirágot, egy kicsi plomádát, 5-6 napot elhagyjuk, hogy megéledjék, s olyan jó bor lesz! Meg kell szűrni, s üvegben soká eláll.” (Halász 2010) Fájából furulyát készítenek. A híres „bodzapuskának” is ez az alapanyaga. A bodza több népdalban, időjárás jóslatban is megjelenik. Bogyójából és leveléből is készítettek festékanyagot.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page