top of page
Image-empty-state.png

Borostyán (Hedera helix)

Évszak?

Tél

Örökzöld növény, egész évben könnyen felismerhető. Mivel kúszónövény, támasztékra van szüksége. Erdőkben, fás területeken találkozhatunk vele a majorban is.

Mikor találom meg?

Szeptembertől novemberig virágzik. Sok nektárt termelő, rendkívül illatos virágait a meleg őszi napokon nagy tömegben látogatják a rovarok.

Mikor virágzik?

Tél végén érnek meg.

Mikor van termése?

Levelének főzete fogyasztható belsőleg, de háziszerként nem javallott, mert erős hatású. Bogyója az ember számára mérgező.

Mérgező?

A máj- és epekőbántalom gyógyszere. Angolkóros bajoknál vagy golyva esetén is használatos volt. Ótvar vagy fejtisztátlanságnál alkalmazzák.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

Apró léggyökereivel szorosan tapad meg a felületeken. Ezekkel a gyökerekkel nem von el táplálékot a gazdanövénytől, de koronában kiteljesedő örökzöld lombozata megakadályozza a gazdanövényt lombozatának kifejlesztésében, idővel teljesen elárnyékolva azt. A gazdanövénynek ezen kívül viselnie kell a hatalmas tömeget is. A borostyán árnyékban lévő levelei más alakúak, mint a napfényen lévők. Csal ez utóbbiak virágoznak. Kedvelt dísznövény. Árnyas helyeken kiváló gyeppótló.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page