top of page
Image-empty-state.png

Akác (Robinia pseudacacia)

Évszak?

Tavasz

Egész évben könnyen felismerhető. Zala megyére nagyon jellemző, így a majorban is gyakori fa.

Mikor találom meg?

Május-június

Mikor virágzik?

Októberben érő hüvelytermése van

Mikor van termése?

Csak a virágját lehet fogyasztani. A benne lévő nektár miatt édes. Nyersen is megeszik a virágát, de a virágzat sörtésztában, olajban kisütve is fogyasztható. Virágzását a méhészek mindig nagy izgalommal várják, méze értékes, enyhe ízű, nem ikrásodó.

Mérgező?

Virágjából készült tea köhögéscsillapító, enyhe hashajtó. Segít megakadályozni a túlzott gyomorsavtermelést is. Moldvában használták hurutra is a belőle készült teát.

Gyógyhatás?

Nem

Védett?

Nem Észak-Amerikából származik, szándékosan telepítették, mert kiválóan megél a száraz és tápanyag szegény helyeken is. Természetvédelmi szempontból özönfajként tartjuk nyilván, mert agresszíven terjed a gyepterületeken is. Ma Magyarországon mindenütt jelen van.

Őshonos?

„Ha ősszel kivirágzik a szálken, azt mondják, hamar eljő a tél, s nehéz tél lesz.” (Halász 2010) – Tartja egy moldvai mondás Az akácot és az akácmézet Hungarikummá nyilvánították. Eleinte a futóhomok megkötésére telepítették, de igénytelensége és jó felhasználhatósága miatt gyorsan elterjedt. Kiválóan sarjad tőről és gyökérről is, de jó minőségű faanyagot csak a magról kelt példányok adnak. Néhány generáció után önmaga után már nem újul és más fák sem képesek ezeken a helyeken felnőni. „Akáctemetőknek” nevezik az ilyen területeket. Hajlamos arra, hogy sarjaival terjeszkedjen. Magjai erős hőhatás (tűz) után csíráznak. Nagyon jó mézelő. Kiváló tűzifa és szőlőkaró. Ez utóbbi miatt a szőlőhegyekre is telepítették. A szőlők felhagyása után jellemzően az akác lepi el a területet. Pálhatövisei miatt igen nehéz a fiatal hajtások között mozogni.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page