top of page
Image-empty-state.png

Pókhálós lepke (Araschnia levana)

Az első nemzedéket már korán, márciustól májusig megfigyelhetjük. A második nemzedék június-júliusban, a harmadik pedig július-szeptember hónapban repül.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Nagyon kedveli a párás élőhelyeket, elsősorban árokpartokon, erdőszéleken él. A tengerszint feletti magasságra nem érzékeny faj, magashegységekben is megtalálható. A major területén a nedvesebb, nádas élőhely melletti virágokon jó eséllyel találkozhatunk vele napsütéses időben.

Életmódja:

A hernyó tápnövénye a nagy csalán, melyen tömegesen élnek. A kifejlett lepkék előszeretettel látogatják a virágzó cserjéket. Évente két-három nemzedéke repül ki.

Védett?

Nem védett faj.

Miről ismerem fel?

Hasonló faj nincs. Az első nemzedék alapszíne vörösesbarna, melyet fekete és fehéres-sárgás foltok mintáznak. A második nemzedék alapszíne sötétbarna, melyen néhány finom, szaggatott, vörösesbarna harántvonal látható, s erősebb fehéres-krémsárgás csík jellemzi. A harmadik nemzedék alapszíne fekete, a barna szín teljesen eltűnik a szárnyakról. A szárnyain vékony narancs színű sávok, erőteljes fehér csík jellemző.

Őshonos?

Igen

Tudta?

A pókhálós lepke szezonális többalakúságot mutató nappali lepkefaj. A tavaszi nemzedékek példányai vörösek, a 2. nemzedék színe sötétbarna, a 3. nemzedék példányai pedig szinte feketék. Ilyet más lepkefajnál nem tapasztalhatunk.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page