top of page
Image-empty-state.png

Nagy szarvasbogár (Lucanus cervus)

Május végén jelennek meg a kifejlett példányok. A hímek általában júliusig élnek, ha nem történt párzás, akkor kicsit tovább, a nőstények pedig augusztusig láthatóak.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Főként tölgyerdőkben él. Európában kelet-nyugati irányban előfordul Dél-Angliától az Urálig és a Kaukázusig, észak-déli irányban Dél-Svédországtól a Földközi-tengerig. A számára megfelelő élőhelyek területének folyamatos zsugorodása és a korhadó fák eltávolítása miatt egyedszáma folyamatosan csökken, egyes helyekről (például Dániából) kipusztult.

Életmódja:

Kifejlett állapotában főként tölgyek nedveit szívja. Mivel életük kifejlett rovarként nagyon rövid, ezért nem feltétlenül szükséges táplálkoznia. A lárvái is elsősorban a korhadó tölgyeket szeretik fogyasztani. Korhadó fákba rakják petéiket, ezekből kel ki a pajor lárvájuk. Fejlődésük rendkívül lassú, akár 5 évig is eltarthat, mire kifejlődik egy szarvasbogár.

Védett?

Igen

Miről ismerem fel?

2017-ben az év rovarának választották. Európa legnagyobb bogaraként tartják számon. Nevét a hímek megnagyobbodott, agancsra emlékeztető rágójáról kapja, melynek a hímek közötti vetélkedésben és önvédelemben van szerepe, táplálkozáshoz nem használják.

Őshonos?

Igen

Tudta?

Jellemző rá az ivari dimorfizmus, vagyis az ivari kétalakúság. Ez azt jelenti, hogy a hímek jelentősen különböznek a nőstényektől. Ez megjelenik a méretükben, hiszen a hímek jelentősen nagyobbak a nőstényeknél, továbbá a nőstény rágójának mérete is kisebb.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page