top of page
Image-empty-state.png

Mogyoróormányos (Curculio nucum)

Májustól augusztusig láthatunk kifejlett példányokat.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Főként mogyoróbokrok közelében, erdőkben, kertekben él. Egész Európában elterjedt.

Életmódja:

A kifejlett rovarok a gyümölcsfákon táplálkoznak, a párzást követően a mogyoróbokrok terméseibe lyukat fúrnak és belehelyezik a petéiket. A lárvák a teljes kifejlődés után kirágják a mogyorót, majd a földre esnek és 20-50 cm-es mélységben, a talajba fúrva, maguk építette földgubóban bebábozódva, nyugalmi állapotban vészelik át a telet. Egyes lárvák nyugalomban maradhatnak több évig is.

Védett?

Nem

Miről ismerem fel?

A feje végén helyezkedik el az ormány. A hajlott, jellegzetes, vékony ormány a hímnél rövidebb, mint a test, míg a nősténynél nagyjából egyforma hosszú a testtel. Ez a különbség annak köszönhető, hogy a nősténynek lyukat kell fúrnia a mogyorón és a hosszabb ormányának köszönhetően mélyebbre tudja helyezni a petéit a mogyoró belsejébe.

Őshonos?

Igen

Tudta?

Népies nevei: mogyorózsuzsok, dió eszelénye A mogyoró termésének egyik legjelentősebb kártevője. Régen úgy védekeztek a mogyoróormányos ellen, hogy tyúkudvarba ültették a mogyoróbokrot, mivel a talajfelszínen megjelenő kifejlett rovarokat a tyúkok elfogyasztják. Manapság ponyvát terítenek a bokrok alá, így a lárvák nem tudnak bejutni a talajba. Egyes helyeken fénycsapdákat, míg a nagyüzemi termelésben erős és hosszantartó hatású vegyszereket használnak a mogyoróormányos elleni védekezéshez.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page