Image-empty-state.png

Mezei tücsök (Gryllus campestris)

Májustól általában augusztusig.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Nyugat-, Közép- és Dél-Európában, valamint Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában él. Magyarországon is gyakori rovar. Elsősorban napsütötte legelők, rétek, füves domboldalak, vasúti töltések és más száraz élőhelyek gyakori lakója.

Életmódja:

A nőstények a petéiket a talajba rakják. A lárva nyár elején kel ki, növényekkel táplálkozik, többször vedlik. Kifejlett rovarként 3-4 hónapig, magányosan él. Főként éjszaka aktív, növényi anyagokkal táplálkozik, esetenként kisebb rovarokat is elfogyaszt.

Védett?

Nem

Miről ismerem fel?

Szájszerve ásásra és táplálkozásra alkalmas. A hátsó lábak erősen megnagyobbodtak, izomzatuk erős, hogy ásáskor és ugráskor támasztékul szolgáljanak. A tücskök a ciripelő hangot szárnyaik összedörzsölésével képzik az úgynevezett ciripelő erek segítségével, amik úgy néznek ki, mint egy fésű és a szárnyon találhatóak. Az egyik szárnyának felső részét dörzsöli a másik szárnya alsó oldalához.

Őshonos?

Igen

Tudta?

2016-ban az év rovarának választották. A hűvös hajnali órákban és kedvezőtlen időjárás esetén (esőben, szélben) a mezei tücsök nem ciripel. Csak a hímek ciripelnek, a nőstények némák. A hím mezei tücsök a hívóhangjával nőstény fajtársait csalogatja magához, valamint a territóriumát is jelzi. Ha a közelébe ér egy nőstény, a hívóhang sokkal halkabb udvarló énekre változik. Amennyiben viszont hím fajtárs közeledik, éles, rivalizáló hangokat hallat.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png