Image-empty-state.png

Mezei poszméh (Bombus pascuorum)

Késő tavasztól őszig.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

A mezei poszméh Európa nagy részén honos. A leggyakoribb poszméhfajok közé tartozik, és mindenütt rendszeresen előfordul. A mezei poszméh rétek, mezők, kertek, parkok, szántók és erdőszélek lakója. Nyirkos és száraz helyeken, a mély fekvésű területekről a magashegységek törpefenyves övéig megtalálható.

Életmódja:

A teljes kolónia elpusztul ősszel a régi királynővel együtt. Csak az új nőstények élik túl a telet, amelyek elhagyják a fészket, hogy a rövid életű hímekkel párosodjanak. Különböző búvóhelyeken telelnek át, majd tavasszal mohából és viaszból megépítik a fészküket és az alapsejtet. Ebből kel ki az első generáció. A későbbiekben ők gondoskodnak az építésről és a gondozásról, a királynő a továbbiakban csak a petézéssel foglalkozik. Fészkük kicsi, maximum 200 sejtet tartalmaz. Virágport és nektárt fogyasztanak.

Védett?

Nem

Miről ismerem fel?

Vaskos és tömött testüket rendszerint tarka szőrbunda fedi.

Őshonos?

Igen

Tudta?

A poszméhek nem képesek élelmiszer-tartalékokat gyűjteni télire. Még nagyon alacsony hőmérsékleten, szemerkélő esőben is aktívak, és gyorsabbak is a háziméhnél. Jelenleg a mezei poszméh nem védett, de állományainak csökken a száma. Több más hazai poszméh faj védett.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png