top of page
Image-empty-state.png

Kardoslepke (Iphiclides podalirius)

Április elejétől május végéig, majd júliustól nagyjából szeptember közepéig figyelhetjük meg.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Viszonylag gyakori faj, főleg bokros erdőszegélyek mentén, cserjés domboldalakon, felhagyott gyümölcsösök közelében láthatjuk. A kifejlett lepkék szeretik virágos réteken a virágok nedveit szívogatni, a major területén a levendulavirágok közelében szinte biztosan láthatjuk.

Életmódja:

Hernyójának tápnövénye elsősorban a kökény és a törpemandula, de ezek mellett mindenféle csonthéjas magvú gyümölcsök, körte-fajok, alma-fajok is. Általában két nemzedéke fejlődik ki évente, hosszasan meleg év esetében akár három is.

Védett?

Védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Miről ismerem fel?

Repülés közben a fecskefarkú lepkével szokták összetéveszteni, de ha leszáll, akkor teljesen egyértelmű, hogy nem az a faj. Szárnyainak alapszíne fehér, kevés sárga árnyalattal. A külső szegély csíkja és a fekete tő között még öt fekete csík látható. Hátsó szárnya megnyúlt, hullámos szegélyű és hosszú farokban végződik. A hátsó szárnyakon kék félhold alakú foltok, valamint egy kék pupillájú és vörös udvarú fekete szemfolt is látható.

Őshonos?

Igen

Tudta?

Jellemző a kardoslepkékre, hogy gyakran kihasználják a felszálló meleg légáramlatokat, az úgynevezett termikeket, és úgy emelkednek a magasba, mint a ragadozó madarak. Ezt a viselkedésüket napos időben gyakran meg lehet figyelni, amikor a hegytetők felett a széllel játszva csavarvonalban felemelkednek, majd lecsapnak.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page