top of page
Image-empty-state.png

Citromlepke (Gonepteryx rhamni)

Februártól áprilisig megfigyelhetjük az áttelelt példányokat, majd egyetlen nemzedéke június közepétől augusztus végéig látható.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Elsősorban erdőszegélyekben, parkokban, ligetes erdőkben és a nagyvárosok zöldövezeteiben található meg. A major területét körülölelő fasorok között jó eséllyel találkozhatunk vele.

Életmódja:

Hernyója varjútövis és közönséges kutyabenge leveleivel táplálkozik. A kifejlett egyedek virágos növényeken szívogatnak.

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Miről ismerem fel?

Hasonló faj nincs. A hímek és nőstények kinézete eltérő. A hím citromlepkék szárnyainak felszíne egyöntetű citromsárga, a nőstényeké pedig krémfehér, ritkán zöldessárga. Mindegyik szárnyon (mindkét nem esetében) apró narancssárga folt látható.

Őshonos?

Igen

Tudta?

A citromlepke az egyik leghosszabb életű lepkefaj, kikelés után a kifejlett egyedek néhány hétig repülnek, majd behúzódnak odvakba, esetleg pincékbe, hogy a forró nyári heteket itt töltsék. Ősszel csak nagyon rövid ideig aktívak, hamar elbújnak telelni. A telet többnyire farakások között töltik. A kifejlett lepke az első repülésétől (június közepe) jó eséllyel a következő év áprilisáig is életben lehet.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page