top of page
Image-empty-state.png

C-betűs lepke (Polygonia C-album)

Márciusban láthatjuk az áttelelt példányokat repülni. Első nemzedéke június-júliusban rajzik, a második augusztus közepétől szeptember végéig.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Magyarországon meglehetősen gyakori faj. Szinte mindenütt megtalálható. Erdei utak, tisztások, ligetes erdők, bozótosok, továbbá kertek képezik legjellemzőbb élőhelyét. A major területén a nedvesebb árokparti részen szinte biztosan megfigyelhető rajzási időszakban.

Életmódja:

Hernyójának legjellemzőbb tápnövényei a komló, a nagy csalán, valamint a szil-, mogyoró- és ribiszke fajok. Évente két nemzedéke van, a második áttelel, s a következő év kora tavaszán is repül.

Védett?

Védett faj, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Miről ismerem fel?

Hasonló faj nincs. Szárnyainak alapszíne rókavörös, a foltok barnásvörösek vagy barnásfeketék, főként a szegély, ahol az alapszín foltjai olykor sárga árnyalatúak. Nevét a hátulsó szárny fonákján látható c-betűre emlékeztető fehér rajzolat miatt kapta. Ez a rajzolat teljesen elkülöníti bármelyik lepkefajtól.

Őshonos?

Igen

Tudta?

A hernyó madárürülékre emlékeztetően néz ki, így védekezik a rovarevő madarak elől. Színe vörösesbarna, első öt szelvénye fent rozsdasárga, hátrébb fehér, áltüskéi rozsdasárgák vagy fehérek. A fonák rajzolatának erőssége és színe két fő alakra osztja a C-betűs lepkét. Az elsőnél a fonák a tövénél feketésbarna, a szegélytér pedig fahéjszínű. A másodiknál az egész fonák vörösesbarna, a külső tér tarkább. Mindkét alakon a sejt előtt szürke árnyalatú, zegzugos, halvány sáv választja el a belső sötét és a külső világos teret.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page