top of page
Image-empty-state.png

Bundásbogár (Epicometis hirta)

Márciustól júliusig látható. Mivel kifejezetten a virágokat fogyasztja, így leginkább virágzás idején találkozhatunk vele.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Főként laza talajú vidékeken él, időnként tömegesen jelenik meg.

Életmódja:

Lárvája elsősorban gyökerekkel, korhadó növényi anyagokkal táplálkozik. Már őszre kifejlődik, de csak a következő év tavaszán bújik elő a talajból. Általában csak napsütéses időben repül. A kora tavasz első bogarai közé tartozik. A kifejlett rovar alapjában véve virágporevő, de rágja a gyümölcsfák, szőlő vagy rozs virágrészeit is. Szívesen táplálkozik a keresztes- és fészkesvirágzatú lágyszárú növényeken is. Elsősorban porzókat, a virágport és a bibét fogyasztja, de a sziromleveleket is előszeretettel megkóstolja. Rágása révén elmaradhat a megtermékenyülés.

Védett?

Nem

Miről ismerem fel?

Hasonlít a sokpettyes virágbogárra (Oxythyrea funesta), de azon hosszabb szőrök vannak, előtorán pedig nincsenek foltok. A pollen rátapad, ezzel segíti az egyes növények megporzását.

Őshonos?

Igen

Tudta?

Kártétele nem jelentős, de lehet ellen védekezni különböző feromoncsapdákkal. Egyes helyeken vízcsapdával védekeznek ellene. A bundásbogár imádja a kék színt, ezért egy kék tálba vizet kell tenni, ezt a növények alá helyezni, így nem a növényre fog szállni, hanem a vízbe. Ez a módszer hatásos a sokpettyes virágbogár esetében is.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page