Image-empty-state.png

Bőrfutrinka (Carabus coriaceus)

Májustól szeptemberig találhatóak meg.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Elsősorban talajlakó bogarak, a futrinkafélék (Carabidae) családjába tartoznak. A bőrfutrinka és a rezes futrinka főként a lombos erdőkben fordul elő. Nagy területeket bejárnak, olykor nádasokban és lakott területeken is felbukkannak. A mezei futrinka elsősorban a vízparti ligeterdőkben gyakori. A parlagi homokfutrinka elsősorban homokos talajokon él.

Életmódja:

Csigákat, hernyókat, kisebb bogarakat fogyasztanak, de érett gyümölcsöket is. Főként éjszaka aktívak, de párás, borús időben nappal is láthatók.

Védett?

Igen A legtöbb futrinka védett.

Miről ismerem fel?

A bőrfutrinka a legnagyobb termetű Közép-Európában honos futóbogár. A bőr-, a mezei- és a rezes futrinka röpképtelen, mivel hártyás szárnyaik visszafejlődtek.

Őshonos?

Igen, egész Európában előfordulnak, de az állományuk csökken.

Tudta?

A bőrfutrinka elfogyasztja a burgonyabogarakat is, hatalmas étvágya van. Lárváik többnyire nagytermetűek, fémes színűek, prédáikat a talajfelszínen vadásszák le. Ez alól kivételek a homokfutrinkák lárvái, melyek járatokat készítenek a homokba, s ezek bejáratánál lesik a zsákmányukat, melyet megragadnak és lehúzzák a mélybe. Külső emésztésűek, áldozatukra emésztőnedvet fecskendeznek, majd az előemésztett folyadékot felszürcsölik. Veszély esetén potrohukból bűzös váladékot fecskendeznek ki.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png