top of page
Image-empty-state.png

Atalantalepke (Vanessa atalanta)

Áprilistól októberig figyelhetjük meg a kifejlett lepkéket. Május elejéig főleg a melegebb vidékeken áttelelt, kopottabb, bevándorolt példányokkal találkozhatunk.

Mikor találom meg?

Élőhelye:

Vándorlepke lévén sokféle élőhelyen megtalálható, leggyakrabban erdők szélén, gyümölcsösökben, parkokban láthatjuk. A major területén lévő gyümölcsösben, illetve levendulavirágzáskor a virágokat szívogatva jó eséllyel megfigyelhetjük.

Életmódja:

Hernyójának a tápnövénye a nagy csalán. Két nemzedéke fejlődik ki évente. A rajzási csúcsok július közepére és augusztus végére tehetőek. A lepke aktív viráglátogató, de szívesen szívogatja az erjedő gyümölcsöket, fatörzsek szivárgó nedvét, sőt az ürüléket is.

Védett?

Védett faj, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Miről ismerem fel?

Hasonló faj nincs. Szárnyainak alapszíne bársonyos fekete. Elülső szárnyának a csúcsa ferdén lemetszett, hátulsó szárnya kerek. Az első szárnyak nagyjából közepén egy cinóbervörös csík ível át. A csík feletti részen fehér folt és pettyek sora díszíti a szárnyat. Hátulsó szárnyának szegélye széles, cinóbervörös szalag által díszített, melyben fekete pontok sora foglal helyet.

Őshonos?

Igen

Tudta?

Az atalantalepke vándorfaj, amely hazánkban általában nem tud áttelelni (esetleg nagyon enyhe teleken). Tavasszal látható példányai a Mediterráneumból érkeznek, s ezek későbbi nemzedékei fejlődnek ki Magyarországon.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page