Image-empty-state.png

Zöldike (Carduelis chloris)

Évszak?

Tél

Az egyik leggyakoribb pintyfélénk. Kedvenc fészkelőhelyei a fenyvesek, de elegyes erdőkben, ligeterdőkben, kertekben, parkokban is szép számban költ. A hegyvidéki élőhelyeket nem kedveli. Télen gyakran keresi fel a madáretetőket más pintyfélékkel és magevő madarakkal vegyes csapatokban.

Rövid leírás:

Igen, a hím tollazata olíva zöld, farcsíkja zöldessárga, szárnyán és farkán élénksárga foltok láthatóak. A tojó tompább színezetű, szárnyfoltja fakó sárga, a sárga rész jóval kisebb kiterjedésű, mint a hímeknél.

Hím és tojó különbözik?

A csízzel néha összetévesztik, de a csíz termete sokkal kisebb, valamint a tollazatában fekete szín is szerepel, míg a zöldikénél ez sosem fordul elő.

Hasonló fajok?

Gyommagvakkal, olajos termésekkel táplálkoznak. A fiókákat magvak mellett hernyókkal, ormányosbogarakkal is etetik.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető hazánkban.

Mikor láthatjuk?

Évente kétszer költ. Fák törzséhez közel építi meg a fészkét gallyakból, gyökérdarabokból, gyökérszálakból, melyeket fűszálakkal, valamint mohákkal sző át és tollpihékkel bélel. Kotlás közben a hím eteti a tojót és énekével őrzi a revírt. Odúban nem költ.

Költési idő, szokás?

A fiókák 11-14 napos korukban hagyják el a fészket, de ekkor még nem tudnak tökéletesen repülni, úgyhogy a szülők a bokrokon, talajon etetik őket tovább.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Télen a madáretetőn gyakori vendég. Ahogy a mezei verebek, a zöldikék is úgy táplálkoznak, hogy hosszabb ideig az etetőben maradnak, így még könnyebben megfigyelhetőek.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png