top of page
Image-empty-state.png

Vörösbegy (Erithacus rubecula)

Évszak?

Tavasz

Elterjedt költőfajunk, szinte minden élőhelyen megfigyelhető. Hazánk erdeiben a vörösbegy a kakukk egyik leggyakoribb gazdamadara.

Rövid leírás:

Nem, a két ivar között tollazati különbségek nincsenek.

Hím és tojó különbözik?

Nincs hasonló faj.

Hasonló fajok?

Elsősorban rovarokkal és pókokkal táplálkozik, de olykor apró csigákat is fogyaszt. A hideg idő beálltával bogyókat és gyümölcsöket eszeget, valamint madáretetőkön is gyakori vendég.

Mivel táplálkozik?

Vonuló madár. Egész évben megfigyelhető hazánkban, télen azonban az Európa északabbi részéről hazánkba érkező példányokat láthatjuk.

Mikor láthatjuk?

Évente kétszer költ parkokban, arborétumokban, kertekben, erdőkben, patakpartokon. Fészkét partfal vagy épület üregeibe építi a tojó levelekből, gyökerekből, fűszálakból és mohából. Mesterségesen kihelyezett C típusú odúban költhet.

Költési idő, szokás?

A vörösbegy szívesen társul a vaddisznókhoz, vagy épp a kertészkedő emberekhez, remélve, hogy kifordul valami kedvükre való csemege, például egy földigiliszta a megforgatott talajból. Az angolok épp ezért a vörösbegyet a kertészek nagy barátjának tartják, és nagy becsben tartják.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Tavasszal az éneklő hímek megfigyelése a legegyszerűbb. Télen madáretetőkön gyakran látható vendég, hosszabb ideig tartózkodik az etetőben és csipegeti az almát, napraforgó magokat.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page