top of page
Image-empty-state.png

Tövisszúró gébics (Lanius collurio)

Évszak?

Nyár

Hazánkban a zárt erdők kivételével szinte mindenhol megfigyelhető. Kedveli a bokrokkal tarkított tisztásokat, hiszen itt megfelelő mennyiségű táplálékot és fészkelőhelyet is talál. Jellegzetes és igen dekoratív madár, mely első ránézésre kistermetű ragadozónak tűnik enyhén kampós csőre miatt.

Rövid leírás:

Igen, a hímek fejteteje szürke, szemükön széles fekete csík húzódik át, hátuk barna. A tojóknál se szürke, se fekete szín nem látható, csak barna.

Hím és tojó különbözik?

Nincsen hasonló faj.

Hasonló fajok?

Főként rovarokkal táplálkozik, de kisebb számban rágcsálókat, madárfiókákat és gyíkokat is fogyaszt.

Mivel táplálkozik?

Tavasz végétől ősz elejéig megfigyelhető hazánkban, télre Afrikába, a Szaharán túlra vonul.

Mikor láthatjuk?

Évente egy alkalommal költ, ha ez nem sikerül, akkor pótköltésbe kezd. A hím fészkelőhelyeket mutat, melyek közül a párja választja ki a számára optimálisat. A fészket a tojó építi egy bokorra, a hím az építőanyag hordásában segédkezik. A tojásokon kizárólag a tojó kotlik, a fiókákat azonban mindkét szülő eteti. Odúban nem költ.

Költési idő, szokás?

A tövisszúró gébics többet vadászik, mint amennyit éppen elfogyaszt, ezért a zsákmányát gyakran a bokrok töviseire felszúrva raktározza el, innen ered elnevezése is.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Tövises bokrok közelében (kökény, galagonya, csipkebogyó) gyakori vendég. A hím szinte állandóan a bokor tetején lesben ülve várja, hogy zsákmánya felbukkanjon.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page