Image-empty-state.png

Szajkó (Garrulus glandarius)

Évszak?

Ősz

Országszerte elterjedt és gyakori fészkelő erdei, vagy ahhoz hasonló élőhelyeken. Tollazata rózsaszínes világosbarna. Farka fekete, míg farkcsíkja és alsó farkfedői fehérek. Feketés szárnyán a széles fehér folton kívül szembetűnő bélyeg a fekete vonalas égszínkék szárnytükör. Közismert népies neve: mátyásmadár vagy mátyásszajkó, egyes vidékeken mátyás, illetve matyimadár.

Rövid leírás:

Nem, a hím és a tojó madár között nincsen tollazatbeli különbség.

Hím és tojó különbözik?

Nincsen hasonló faj hazánkban.

Hasonló fajok?

Szinte mindent megeszik. Nyáron inkább rovarokkal táplálkozik, de gyakran más madarak fiókáit is elfogyasztja. Elkapja a gyíkokat, békákat is, valamint az apróbb rágcsálókat is. Ősszel áttér a növényi táplálékra, és amit tud gyűjtöget és télre elraktároz. Télen a madáretetőkön is megfigyelhető.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető hazánkban.

Mikor láthatjuk?

Évente egyszer költ, gallyfészkét a fák, bokrok ágrendszerébe építi, belsejét puhább anyagokkal béleli. A költésben és a fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. A fiatalok 3 hetes koruk körül elhagyják a fészket. Odúban nem költ.

Költési idő, szokás?

A szajkó éneke nagyon változatos, érdes, nyávogó, fütyülő hangok keveréke. Kitűnő hangutánzó, élethűen utánozza az egerészölyv nyávogás-szerű kiáltását, a holló mély korrogását, a varjak károgását és a fácánkakas kakatolását is. Nemcsak más madarak hangját, hanem például a szekérnyikorgást, a kutyaugatást is híven utánozza („szajkózza”). Éles, riasztó hangjára az erdő minden vadja figyel.

Tudta?

Védett?

Magyarországon nem védett madár.

Megfigyelés?

Télen madáretetők környékén gyakran előfordul. Egész évben könnyen megfigyelhető bármilyen erdős területen. Ahogy észreveszi az embert, egyből riaszt hangosan.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png