top of page
Image-empty-state.png

Széncinege (Parus major)

Évszak?

Tavasz

Elsősorban erdei faj, de kertekben, parkokban is gyakori vendég. A legnagyobb cinegefaj hazánkban. Nevét sötétfekete, szénre emlékeztető fejszínéről kapta. Hasa sárgás, háta zöldes-kékes színű. Nagy fehér pofafoltja van.

Rövid leírás:

Igen, a hímek hasán vastag fekete sáv látható, mely végig lehúzódik a két láb közé. A tojó madaraknál ez a fekete sáv sokkal vékonyabb, nem feltétlen ér le a lábak közé.

Hím és tojó különbözik?

A cinegefélék némileg hasonlítanak egymásra. A széncinege fejteteje fekete, míg a kékcinegének markánsan kék szín van a feje tetején. A barátcinege is fekete fejű, de testén csak barna tollak láthatóak, hiányzik a sárga szín, míg a széncinegénél a sárga has és zöldes hátszín dominál.

Hasonló fajok?

Tavasztól őszig rovarokkal (főleg hernyókkal, pókokkal) táplálkozik, télen magvakkal.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megtalálható Magyarországon, keményebb telek esetén rövid távon délre vonulhat.

Mikor láthatjuk?

Általában évente kétszer költ, időjárás függvényében május és július környékén. Odúlakó madár, az odún belül moha fészket készít, amit szőrrel bélel ki. Általában 8-12 tojást rak, de előfordult már 17-19 tojásból álló fészekalj is. Csak a tojó madár kotlik. B típusú mesterséges odú kihelyezésével elősegíthetjük a széncinege kertünkbe költözését.

Költési idő, szokás?

Gyakran előfordul, hogy postaládákban, utcai lámpák búrájában költ. A széncinege szülők egymást váltva naponta átlagosan 360 alkalommal visznek 2-3 rovart és pókot. A fiókaetetési időszak nagyjából 20-22 nap, ezalatt több mint hétezer hernyót, rovart, pókot gyűjtenek egy költés alatt.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Tavasszal amikor a fészeképítéshez mohát, majd szőrcsomókat gyűjt, s ezeket viszi az odúhoz, kellő távolságól meg tudjuk figyelni. Télen a madáretető gyakori vendége.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page