top of page
Image-empty-state.png

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

Évszak?

Tél

A leggyakoribb harkályféle hazánkban, szinte mindenhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas fát talál. Leggyakrabban hegy-és síkvidékeink erdeiben, de gyümölcsösökben, nagyobb erdei parkokban, város-és faluszéli kertekben is előfordul. A nagy fakopáncs fekete-fehér-piros színezetű. Nagy vállfoltja fehér, sapkája fekete. Fehér arcoldalán összefüggő fekete sáv nyúlik a tarkóig. Has oldala fehér, az alsó farkfedők élénkpirosak.

Rövid leírás:

Igen, a hím tarkóján élénk piros folt látható. A tojó fején nincs piros szín.

Hím és tojó különbözik?

Igen, a többi harkályféle (kis fakopáncs, középfakopáncs, fehérhátú fakopáncs, balkáni fakopáncs), de a nagy fakopáncs fején lévő fekete keret fehér sapkát zár közre, és ez megkülönbözteti minden egyéb európai harkálytól.

Hasonló fajok?

A fák lombkoronájában lévő hernyókat, a fatörzseken lévő rovarokat fogyasztja, de hangyákat is fogyaszt. Télen csonthéjas gyümölcsökkel, makkal táplálkozik, valamint az etetők környékén is rendszeresen feltűnik.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető Magyarországon.

Mikor láthatjuk?

Évente egyszer költ, odúját különböző fafajokba készíti. Élő és korhadt, kiszáradt fákban egyaránt megtalálhatók fészekodúi. A hím több odút is készít, melyek közül a tojóval közösen választják ki a fészek helyét. Általában 5-6 tojást rak, melyeken a szülők közösen kotlanak. Mesterségesen kihelyezett odúban nem jellemző költése, de ritkán előfordulhat.

Költési idő, szokás?

A költési időszakban inkább a fatörzs vagy az ágak felületén élő rovarokat, bogarakat fogyasztja. 6305 táplálékállat alapján ilyenkor főleg levéltetvekkel, lombfogyasztó hernyókkal, lószúnyogokkal, kaszáspókokkal és különböző hártyásszárnyúakkal eteti fiókáit. A kemény növényi részeket (pl. makk, dió, mogyoró, fenyőtoboz) vagy az erősen kitinizált állatokat (pl. szarvasbogár) ágvillába, kéregrepedésbe szorítva töri fel. A táplálkozó hely alatt felhalmozódó maradványok árulják el ezeket a helyeket (harkály-műhely).

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Télen a madáretetőn könnyen megfigyelhetjük. Jellegzetes „csippanó” hangja, amit hallat szinte minden ágról ágra átreppenéskor, hamar megmutatja nekünk jelenlétét erdei sétánk alkalmával.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page