Image-empty-state.png

Mezei veréb (Passer montanus)

Évszak?

Tél

A mezei veréb főként a nyílt parkok és területek, gyümölcsösök, gazdasági udvarok, sövények, sziklaszirtek és a romok lakója. Társas madár, sokszor több százas csapataival is találkozhatunk.

Rövid leírás:

Nem, a hím és a tojó madár között nincsen tollazatbeli különbség.

Hím és tojó különbözik?

Igen, a házi veréb, melytől legjobban sötét pofafoltja különíti el. Méretét tekintve a mezei veréb kisebb, mint a házi veréb.

Hasonló fajok?

Nyáron rovarevő, fiókáit is apró ízeltlábúakkal táplálja, ősztől viszont többnyire magvakat fogyaszt. Télen a madáretetők gyakori vendége.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető hazánkban.

Mikor láthatjuk?

Évente kétszer költ. Fészkét faodvakba, falakra, szirtekre, esetleg sziklákon, sűrűbb kúszónövények rejtekében rakja. Kifejezetten üregeket, mesterséges és természetes odúkat választ fészkelőhelyéül. Szalmából, fűből, növényi szárakból építi. Otthonát pihetollakkal béleli. B típusú odúk kihelyezésével növelhető az állománya.

Költési idő, szokás?

Régebben kártevőnek minősítették és irtották is, mert megdézsmálta a gabonaföldeket. A verebek, különösen a mezei veréb állománya az utóbbi 3-4 évtizedben drasztikusan csökkent Nyugat-Európában, olyannyira, hogy például a britek verébállománya az eredeti létszám 3%-ára csökkent. Az intenzív, ipari jellegű gazdálkodás, a fokozott vegyszerhasználat, a veszteségmentes terménybetakarítás miatt Nyugat-Európa számos országában jelentősen szűkült a verebek élettere és táplálékbázisa is.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Télen a madáretetőn nagyon könnyű megfigyelni, hiszen a mezei verebek csapatokban látogatják az etetőt és az etetőben maradva táplálkoznak.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png