Image-empty-state.png

Kakukk (Cuculus canorus)

Évszak?

Nyár

Fészekparazita madár, tojásait nem maga költi ki, hanem más madárfajok fészkébe rakja. Számos gazdamadara van, hazánkban elsősorban a nádirigó és a vörösbegy, de közel ötven madárfaj fészkében mutattak már ki kakukktojást, illetve -fiókát.
A kakukk egy gerle nagyságú, hosszú farkú, sötétszürke, sárga lábú, vörös szemű madár.
Egyaránt megtalálható erdőkben, bokros élőhelyen, parkokban.

Rövid leírás:

Igen, a tojó madárnak két színváltozata is van, a vörhenyes és a palaszürke színű. Nálunk a szürke színezetű a gyakoribb.

Hím és tojó különbözik?

Nincsen hasonló faj.

Hasonló fajok?

Elsősorban hernyókkal táplálkozik, de számos ízeltlábú kifejlett egyedeit is elfogyasztja.

Mivel táplálkozik?

Április végétől augusztus végéig látható hazánkban, ősszel vonul, a telet Afrikában tölti.

Mikor láthatjuk?

Évente két tojásrakási időszaka van. Ezekben a tojó 8-10 tojást is rak kétnapos eltérésekkel. Egy egyed mindig ugyanazt a gazdamadárfajt választja, és általában a tojásainak színe is az adott gazdamadár tojásaihoz hasonlít. A kakukktojások éppen ezért meglehetősen változatos színűek lehetnek, ugyanakkor a madár méretéhez képest, alkalmazkodva a kistestű gazdamadarak tojásaihoz, aránytalanul kisméretűek.

Költési idő, szokás?

A tojó kakukk a gazdamadár fészkét egy magas pontról figyeli ki, majd amikor az elhagyja a fészkét, beletojja tojását. Ez rendszerint a gazdamadár egy–három tojásos fészekaljánál figyelhető meg, amikor az még nem kezdte meg a kotlást. A kakukk sokszor egy–két tojást el is távolít a gazdamadár fészkéből.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Megfigyelés?

Jellegzetes hangját követve megfigyelhetjük tavasz végétől nyár végéig.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png