top of page
Image-empty-state.png

Kék cinege (Parus caeruleus)

Évszak?

Tél

Közismert és közkedvelt madárfaj, az régió egyetlen sárga-kék cinegefaja. Városokban, árterekben, zárt erdőkben, gyümölcsösökben, parkokban mindenütt előfordul. Télen csapatosan keresi fel a sűrű nádasokat, a nád magját fogyasztja.

Rövid leírás:

Igen, enyhén különböznek, de ezt főleg madárgyűrűző szakemberek tudják megállapítani, amikor a madár kézben van fogva. A hímek fejtetején a kékes szín erőteljesebb, élénkebb, illetve szárnyuk is hosszabb pár mm-rel, mint a tojóké.

Hím és tojó különbözik?

A többi cinegefélével összekeverhető, de ez az egyetlen cinegefaj, amelyiknél kizárólag a kék, a fehér és a sárga szín szerepel a tollazatában.

Hasonló fajok?

Rovarokkal, hernyókkal, pókokkal, lószúnyogokkal táplálkozik, s fiókáit is ezekkel eteti. A hideg beálltával fokozatosan térnek át a magokra.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető hazánkban.

Mikor láthatjuk?

Évente egyszer vagy kétszer költ. A fészek a madár testméretéhez képest igen nagy, melyet többnyire a tojó épít. Gyökér, szalma és fűszál alapra mohából készíti, amit szőrrel bélel ki. A fiókákat mindkét szülő eteti. Kihelyezett A és B típusú odúval segíthetjük megtelepedését.

Költési idő, szokás?

Kis termete ellenére meglehetősen agresszív más madarakkal szemben, akár az odúból is kikergeti őket.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Télen a madáretetőre érkező példányokat könnyen megfigyelhetjük. A cinegefélék azonban nem úgy táplálkoznak, mint a pintyfélék. A cinegék bereppennek az etetőbe, megfognak egy magot, majd ki is repülnek onnan, s egy fa vagy bokor ágán a közelben törik fel a magok héját.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page