top of page
Image-empty-state.png

Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)

Évszak?

Ősz/Tavasz

Általánosan elterjedt, gyakori énekesmadár. Kedveli a köves, sziklás élőhelyeket, kőbányákat, de nem idegenkedik az ember közelségétől sem, városokban, falvakban, építkezések környékén rendszeres fészkelőnek számít. A házi rozsdafarkú mérete a verébhez hasonló. Karcsú testű, egyenes tartású madár, rozsdavörös farkát sűrűn rezegteti.

Rövid leírás:

Igen, az idős hímeknél (2-3 éves elmúlt) koromfekete szín dominál, rikító fehér szárnyfolttal, a fiatal hímek az első évben halványszürkék (mint a tojó madarak), majd fokozatosan sötétedik be tollazatuk.

Hím és tojó különbözik?

Igen, a kerti rozsdafarkú, mely azonban sokkal ritkábban fordul elő. A hímeket tudjuk könnyen elkülöníteni egymástól, a kerti rozsdafarkú melle, hasa, oldala élénk rozsdavörös.

Hasonló fajok?

Rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Ősszel, a vonulási időszakban a bodzabokrok bogyóit is fogyasztja.

Mivel táplálkozik?

A telet leszámítva egész évben megfigyelhető hazánkban. A házi rozsdafarkú rövidtávú vonuló, a mediterráneumban telel. Kora tavasszal, hóolvadás után rögtön megjelenik a Kárpát-medencében, de enyhébb teleken számos áttelelő példánya megfigyelhető. 

Mikor láthatjuk?

Évente két, legfeljebb három alkalommal költ. A fészket a tojó építi fűszálakból, gyökérdarabkákból, melyet tollakkal és szőrökkel bélel. A fiókákat mindkét szülő gondozza. C típusú madárodú kihelyezésével elősegíthetjük megtelepedését.

Költési idő, szokás?

A szülők az 1-2 napos fiókáknak naponta 80-100, az 5-13 napos fiókáknak akár naponta 380 alkalommal is visznek eleséget. A rozsdafarkú fiókák 14-17 napos korukban hagyják el a fészket.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Koratavasszal és ősszel a hímek legtöbbször háztetőkre, kéményekre kiülve hallatják csodaszép hangjukat. Nyáron, fiókaetetési időszakban is nagyon könnyen megfigyelhető a fészek közelében. A fiókák nagyon hangosan kérik a táplálékot szüleiktől.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page