Image-empty-state.png

Füsti fecske (Hirundo rustica)

Évszak?

Nyár

A füsti fecske legbizalmasabb fecskefaj, kötődik az emberhez. Főleg olyan helyen telepszik meg, ahol állattartás és víz van a közelben. Ősszel több ezres csapatokban gyülekezve vadászik és éjszakázik elsősorban vízparti nagyobb nádasokban. A füsti fecske feje és háta kékesfekete, hasa világos, vöröses árnyalattal, mellénye és homloka élénkrozsdaszínű. Farka villás, és ahogy idősödik a madár, úgy válik egyre hosszabbá és vékonyabbá.

Rövid leírás:

Igen, kis különbség van a két ivar tollazata között, mely azonban nem mindig észrevehető. A hímek farokvillája hosszabb, mint a tojóknak.

Hím és tojó különbözik?

Hosszú, villás farka, és vöröses árnyalatú hasa jól megkülönbözteti a többi (molnárfecske, partifecske) fecskefajtól.

Hasonló fajok?

Kizárólag rovarokkal táplálkozik, szinte minden repülő rovart képes elkapni, ami nem túl nagy méretű.

Mivel táplálkozik?

Koratavasztól őszig megfigyelhető hazánkban, a telet Afrikában tölti.

Mikor láthatjuk?

Évente kétszer költ. Fészke sárból és növényi részekből összetapasztott, felülről nyitott, melyet általában az épületek belső részeiben épít meg. Istállókban és tanyaépületeken telepszik meg a leghamarabb. Mesterségesen kihelyezett műfészkekkel, valamint sárgyűjtő helyek kialakításával segíthetjük megtelepedését.

Költési idő, szokás?

A vándorlást megelőző hetekben (augusztus-szeptember) a fecskék rengeteg táplálékot fogyasztanak el azért, hogy testsúlyukat megnöveljék. Ilyenkor eredeti súlyuknak akár közel duplájára is hízhatnak.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Megfigyelés?

Nyáron amikor a fiókáit eteti mindkét szülő, könnyen megfigyelhető. Ősszel amikor csapatokba verődve vonulnak elsősorban nagyobb víztestek környékén szintén könnyen megfigyelhetjük.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png