Image-empty-state.png

Fülemüle (Luscinia megarhynchos)

Évszak?

Nyár

Népi elnevezése (csalogány) alapján sokak által ismert énekesmadarunk. Kedveli az ártereket, bokros élőhelyeket, de parkokban, temetőkben, és kertekben is szívesen megtelepszik. Barnás színezetű madár, melynek háta, szárnyai és farka vörösesbarna színű.

Rövid leírás:

Nem, a hím és a tojó madár között nincsen tollazatbeli különbség.

Hím és tojó különbözik?

A nagy fülemüléhez nagyon hasonló. A nagy fülemüle azonban sokkal ritkább, a fülemülétől valamivel nagyobb és a vörös szín helyett a barna dominál tollazatában. Legkönnyebben énekük alapján különíthetjük el őket egymástól.

Hasonló fajok?

Rovarokkal, pókokkal, férgekkel és apróbb csigákkal táplálkozik, melyeket a talajon kap el.

Mivel táplálkozik?

Tavasz végétől ősz elejéig megfigyelhető hazánkban, télre Afrikába vonul.

Mikor láthatjuk?

Évente egyszer költ (május vége-június), a fészket a tojó madár építi rendszerint bokrok vagy egyéb sűrű növényzet takarásába, ritkábban talajra. A hím eközben énekel. Odúban nem költ.

Költési idő, szokás?

A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, beleértve ebbe zenei szempontból tökéletes akkordokat is. A fülemüle különlegessége, hogy más énekesmadaraktól eltérően, éjszaka is énekel, s ez a jellemvonása a szerelem jelképévé tette.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

A hím fülemülék pár órás pihenést leszámítva szinte egész nap énekelnek, még éjjel is. Hangját követve könnyen megfigyelhetjük, ahogy egy bokor vagy fa ágán gyönyörűen énekel.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png