Image-empty-state.png

Csuszka (Sitta europaea)

Évszak?

Tél

Elsősorban domb- és hegyvidéki madár, de kisebb számban alföldi területeken is találkozhatunk vele. Idősebb, elegyes erdőkben, városi parkokban a leggyakoribb. A csuszka háta kékesszürke, hasi oldala narancssárga, torka fehér. Fekete szemsávja van, aminek köszönhetően a hasonló méretű madarakkal nem lehet összetéveszteni.

Rövid leírás:

Nem, a hím és a tojó madár között nincsen tollazatbeli különbség.

Hím és tojó különbözik?

Nincsen hasonló faj Magyarországon.

Hasonló fajok?

Rovarlárvákkal, hernyókkal, kifejlett bogarakkal, pókokkal táplálkozik. Ősztől bogyókat és magvakat is fogyaszt. Télen a madáretetőket is szívesen látogatja.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető hazánkban.

Mikor láthatjuk?

Évente egy vagy két alkalommal költ, természetes és mesterséges odúkat egyaránt elfoglal. Az odú bejáratát sárral tapasztja körbe, hogy a bejárati nyílás számára optimális méretű és alakú legyen. A mesterséges fészkelőhelyek oldalát az imbolygás elkerülése végett ugyancsak letapasztja. Kihelyezett B típusú mesterséges odúban költhet.

Költési idő, szokás?

A csuszka táplálékszerzése egyedülálló: egy fa törzsének a tetejéről a legaljáig fejjel lefelé kúszik és közben az összes útjába kerülő rovart elkapja. A csuszka tehát rendkívül hasznos madár is, hiszen rengeteg kártékony ízeltlábútól szabadítja meg a fákat. Azt a tulajdonságát, hogy akár fejjel lefelé is tud kúszni a fák törzsén, elsősorban hosszú karmainak köszönheti.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Télen a madáretetőn gyakori vendég. Az etetőhelyre általában rakétaszerűen bevágódik, ezzel az összes ott táplálkozó madarat elijeszti. Jellegzetes hangja és mozgása (fejjel lefelé is mozog) miatt könnyen megfigyelhető.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png