top of page
Image-empty-state.png

Citromsármány (Emberiza citrinella)

Évszak?

Tavasz

A leggyakoribb sármányfaj Magyarországon. A síkvidéki területektől a középhegységekig mindenütt megtalálható. A folyók ligeterdeiben, dombságok és középhegységek erdőszélein, fákkal tarkított bokros területeken egyaránt megtalálható.

Rövid leírás:

Igen, a hím feje és testének alsó része rikító sárga, sárgásbarna felső részén hosszanti irányban sötétbarna sávok láthatók. Fartöve és háta fahéjbarna. A tojó tollazata kevésbé feltűnő és nem olyan élénk sárga, mint a hímé; feje és torka erőteljesebben sávozott.

Hím és tojó különbözik?

Nincs hasonló faj.

Hasonló fajok?

A kifejlett madarak elsősorban gyommagvakkal táplálkoznak, de a fiókáikat rovarokkal és pókokkal etetik.

Mivel táplálkozik?

A citromsármány egész évben megtalálható Magyarországon, nem vonul el télre sem, viszont a kóborlásra hajlamos és ilyenkor nagyobb csapatokba verődnek.

Mikor láthatjuk?

A nagyobb, nem záródott erdőkben költ évente átlagosan kétszer. Fészkét egy talajmélyedésbe építi növényi szálakból és vékony gyökérdarabokból. Csak a tojó kotlik a tojásokon, a hím a közelben lévő fákon, bokrokon énekel. Mesterséges odúban nem költ.

Költési idő, szokás?

A citromsármány földön járó madár, faágakon még képes üldögélni, ágról ágra ugrálni azonban már nem tud. A citromsármány télen a hó alól is kicsipegeti a gyommagvakat.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

A hímet nagyon könnyű felismerni és megfigyelni is éneke alapján.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page