top of page
Image-empty-state.png

Barázdabillegető (Motacilla alba)

Évszak?

Nyár

Hazánkban mindenütt megtalálható, általánosan elterjedt énekesmadarunk. Gyakran költ kertekben, épületeken, kedveli a vízpartok közelségét. A barázdabillegető homloka fehér, a sapka és tarkó fényes, egyöntetű fekete, éles határvonallal elválasztva a szürke háttól, a pofa fehér, a szintén egyöntetű fekete torokfolt jól lehúzódik a mellre.

Rövid leírás:

Nem, a hím és a tojó madár között nincsen tollazatbeli különbség.

Hím és tojó különbözik?

A hegyi billegető és a citrombillegető nagyon hasonló fajok, de a barázdabillegető az egyetlen, amelyiken sehol sem szerepel a testen sárga szín.

Hasonló fajok?

Elsősorban rovarevő, de csigákkal is táplálkozik. Fiókáit vízhez kötődő ízeltlábúakkal, legyekkel, szúnyogokkal, hernyókkal eteti.

Mivel táplálkozik?

Csaknem egész évben láthatjuk, de tavasztól őszig biztosan. A hazai állomány rövidtávú vonuló, a fagyok beálltával délebbre húzódik, de az idő enyhülésekor hamar megjelenik.

Mikor láthatjuk?

Évente kétszer-háromszor költ. Fészkelőhelyét tekintve rendkívül alkalmazkodóképes, a fészek fedettségéhez viszont általában ragaszkodik. A fészek építését többnyire a tojó végzi, a hím az alapanyag szállításában segít. A fészek anyaga nagyon változatos, szinte bármit felhasznál, amit megfelelőnek talál. Sokszor találhatunk a fészekben mesterséges anyagokat is, de a belsejét mindig puha tollakkal, szőrökkel, szöszökkel béleli. C típusú madárodú kihelyezésével segíthetjük megtelepedését.

Költési idő, szokás?

A barázdabillegető népies nevei a billegény, lyányka- vagy leánykamadár, melyet karcsú testalkata, hosszú lábai miatt kapott. Hosszú farkát magasan viseli, és gyakran fel-le billegeti, ezzel is segítve gyors lépései közben a egyensúly megtartását.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Nyáron, amikor rovarokat gyűjt, hogy fiókáit etesse, könnyen megfigyelhető.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page