Image-empty-state.png

Őszapó (Aegithalus caudatus)

Évszak?

Ősz

Hazánkban mindenütt elterjedt, erdőkben, bokrosokban, árterekben, parkokban, lakott területeken egyaránt találkozhatunk vele. A teljesen fátlan, nagy kiterjedésű pusztákat és mezőgazdasági területeket elkerüli. Társas madár, miután a fiókák kirepültek, mindig csapatban mozog. Kistestű madár, törzse rövid és zömök, meglehetősen apró. Farka hosszú, lépcsőzetes. A fejük mintázata változatos.

Rövid leírás:

Nem, a hím és a tojó madár között nincsen tollazatbeli különbség.

Hím és tojó különbözik?

Nincsen hasonló faj.

Hasonló fajok?

Tavasztól rovarokkal, hernyókkal, lepkékkel, pókokkal táplálkozik, ősztől pedig fokozatosan áttér a növényi táplálékra.

Mivel táplálkozik?

Egész évben megfigyelhető hazánkban, télen alkalmilag az etetők közelében is feltűnik.

Mikor láthatjuk?

Évente csupán egyszer költ, de annak meghiúsulása esetén pótköltéssel próbálkozik. Az őszapó fészke teljesen zárt, csak egy kis, tollakkal fedett nyílás vezet a belsejébe. A pár közösen építi a fészket, amihez mohát, zuzmót, pókfonalat, birkagyapjút, valamint tollakat használnak fel.  Odúban nem költ.

Költési idő, szokás?

Ha a költés többször is meghiúsul, akkor a párok besegítenek más, közelben található őszapópár fiókáik felnevelésébe. Nem ritka jelenség, amikor két, sőt három pár nevel fel egy fészekalj fiókát.

Tudta?

Védett?

Igen, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Megfigyelés?

Ősszel és télen a legkönnyebb megfigyelni, amikor csapatosan mozog, s közben folyamatosan hallatják éles „szri-szri-szri” hangjukat.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png