top of page
Image-empty-state.png

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

Évszak?

Nyár

Mindig, még télen is felismerhető.

Mikor találom meg?

Májustól októberig nyílhat, de legszebben júniusban

Mikor virágzik?

Júliustól

Mikor van termése?

A pásztorok fogaik, szájuk tisztítása, fertőtlenítése végett rágták a levelét. „Az Útifű gyenge jövéseit, leveleit, lehet Salátának önteni” (Diószegi 1813)

Ehető?

A növény ép, kifejlett leveleiből főzött tea nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású. Gyógycukorkát is készítettek belőle. Régi népi szerként a friss levelekkel nehezen gyógyuló sebeket kezeltek. „Az Útifű fajai gyengénn öszvehúzó erejekre nézve a sebek gyógyítására hasznosok, ha leveleket öszvetörve azokra rakják, és ezek köztt legközönségesebbek a’ széles, közép és keskeny Útifű” (Diószegi 1813)

Gyógyhatás? 

Nem

Védett?

Igen

Őshonos?

A lándzsás megnevezés a növény leveleinek széles- vagy keskeny lándzsás alakjára vonatkozik, melyek a talajfelszín közelében helyezkednek el, tőlevélrózsát formálva. Keskenylevelű útifűként vagy kígyónyelvűfűként is nevezték. Az útifű pedig arra utal, hogy jól bírja a taposást, így földutakon, útszéleken is nagyon gyakori. Emellett mindenféle gyepben, parlagokon, gyomos helyeken is tömeges lehet. Szélbeporzású növény, virágai kicsik, csak a kilógó fehér portokok feltűnőek. A méhek szívesen gyűjtik virágporát.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page