Kapor (Anethum graveolens)
Évszak?
Nyár
Tavasztól nyár végéig. Jellegzetes illatú és sallangosan szeldelt levelű, sárga virágzatú egyéves növény.
Mikor találom meg?
Júniustól augusztusig.
Mikor virágzik?
Nyár végén. Mivel egyéves növény, a termésérlelés után elszárad.
Mikor van termése?
Ehető főzeléknövény, fűszerként sokoldalúan használják. A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Használják levesek, főzelékek, , egyes , , , , ízesítésére, a kovászos , a , a savanyú és a eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható. Gyakran használják és , . Őrölt magjával a ízesítik. A , illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló.
Ehető?
„Rendesen gyomorerősítőnek, szélhajtónak és epehajtónak rendelik, de felhasználják álmatlanság és kólika eseteiben is.” (Varró 2011) A belőle készült tea vízhajtó, használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Bélféregűzésre is használják.
Gyógyhatás?
Nem
Védett?
Nem Ázsiából származó növény.
Őshonos?
Népies nevei: fűszerkapor, uborkafű. Az ételeket jobb a növény olajával ízesíteni, mint a növény örleményével, mert az őrleményben már csak kevés van az értékes íz- és illatanyagokból. Sokan csodaszernek tartják, olyan sok hasznos hatást tulajdonítanak neki.
Tudta?