top of page
Image-empty-state.png

Kapor (Anethum graveolens)

Évszak?

Nyár

Tavasztól nyár végéig. Jellegzetes illatú és sallangosan szeldelt levelű, sárga virágzatú egyéves növény.

Mikor találom meg?

Júniustól augusztusig.

Mikor virágzik?

Nyár végén. Mivel egyéves növény, a termésérlelés után elszárad.

Mikor van termése?

Ehető főzeléknövény, fűszerként sokoldalúan használják. A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Használják levesek, főzelékek, , egyes , , , , ízesítésére, a kovászos , a , a savanyú és a eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható. Gyakran használják és , . Őrölt magjával a ízesítik. A , illetve -leves nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló.

Ehető?

„Rendesen gyomorerősítőnek, szélhajtónak és epehajtónak rendelik, de felhasználják álmatlanság és kólika eseteiben is.” (Varró 2011) A belőle készült tea vízhajtó, használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is.  Bélféregűzésre is használják.

Gyógyhatás? 

Nem

Védett?

Nem Ázsiából származó növény.

Őshonos?

Népies nevei: fűszerkapor, uborkafű. Az ételeket jobb a növény olajával ízesíteni, mint a növény örleményével, mert az őrleményben már csak kevés van az értékes íz- és illatanyagokból. Sokan csodaszernek tartják, olyan sok hasznos hatást tulajdonítanak neki.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page