Francia levendula (Lavandula angustifolia)
Évszak?
Nyár
Egész évben felismerhető, még télen is, de legszebb virágzáskor.
Mikor találom meg?
Június elejétől egészen július végéig virágzik. Nyár végen lehetséges a másodvirágzás.
Mikor virágzik?
Augusztus, szeptember
Mikor van termése?
Ehető, a virágokból szörpöket, dzsemeket is készítenek. Újabban sütemények és csokoládé ízesítésére is használják.
Ehető?
Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Relaxál, regenerál. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is. Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket. Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
Gyógyhatás?
Nem
Védett?
Nem Mediterráneumból származik.
Őshonos?
Neve a lavare = mosni szóból ered, már az ókorban is fontos volt a szépségápolásban. A francia levendula jól bírja a telet, nálunk is termeszthető. 1920-ban telepítették először, Franciaországból származó szaporítóanyaggal. A levendula népszerűségének növekedésével számos helyen hoztak létre levendula ültetvényeket, melyeket virágzáskor megnyitnak a levendulát szedni kívánók előtt. Tihanyban van az egyik legnagyobb ilyen ültetvény. „A herbát moly ellen tették a ruha közé.” (Kóczián 2014) A Pannonhalmi Bencés Főapátság az ország egyik fő levendula illóolaj termelője.
Tudta?