Image-empty-state.png

Fokhagyma (Allium sativum)

Évszak?

Nyár-ősz

Leveleiről jóval nehezebb felismerni, mint hagymáiról. Árulkodó a csavarodó, lehajló szár, mely a virágzásig zöld.

Mikor találom meg?

Július, augusztus, de gyakran nem virágzik.

Mikor virágzik?

Meddő, nem hoz magot. Csak a „gerezdekről” (mellékhagymáiról) szaporítható.

Mikor van termése?

Hagymája ehető. Íze erős és csípős, sajátos illatú. Antibakteriális hatásának köszönheti, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere évszázadok óta, segít megakadályozni a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezéseket.

Ehető?

Elsősorban fűszerként használatos. Erősíti a gyomrot, étvágyat gerjeszt. Csökkenti a hasmenést, nyugtatja az emésztőszerveket, emésztési zavart szüntető hatást is tulajdonítanak neki. Baktérium- és vírusölő hatása a benne lévő allicinnek köszönhető. Bizonyos mikroorganizmusok ellen még a penicillinnél is hatásosabb.

Gyógyhatás? 

Nem

Védett?

Nem Valószínűleg Közép-Ázsiából származik.

Őshonos?

Már az ókorban nagy becsben állt. „Vízbe vagy tejbe főzve bélférgek ellen isszák, vagy beöntést készítenek belőle, kenőcsbe feldolgozva ótvar és fejtetű ellen használják.” (Varró 2011) „A fokhagymaa régi népeknél nemcsak élelmiszer volt, hanem az erőt jelképezte, olyannyira, hogy nyakukba akasztva hordták.” (Varró 2011)

Tudta?

Image-empty-state.png