top of page
Image-empty-state.png

Borsikafű, kerti csombor (Satureja hortensis)

Évszak?

Nyár

Egyéves, kis termetű, rövid szőrű, illatos növény. A levél keskeny, a virágok fehérek vagy világoslilák.

Mikor találom meg?

Júliustól szeptemberig.

Mikor virágzik?

Ősszel. A termésérlelés után elszárad.

Mikor van termése?

Leveles hajtásait használják fűszerként, teaként. Illatos, jellegzetes borsos ízű. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere. A levelekkel húsokat, kolbászokat és mártásokat ízesíthetünk, de nagyon jó és klasszikus kísérője a savanyú káposztás és fejes káposztából készített ételeknek. Emellett jó a babos, gombás, krumplis ételekhez is, valamint pácokhoz is gyakorta szokták adni.

Ehető?

Főleg emésztőszervi problémák esetén ajánlják. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket. „Teáját alacsony vérnyomás vérnyomás, bélhurut, felfúvódás és köhögés ellen isszák.” (Rápóti 1977) Enyhe antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, sőt bélféregírtó hatása is van. Rovarcsípés ellen nagyon jól bevált az eldörzsölt borsikafű, a belőle készített krémekkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek.

Gyógyhatás? 

Nem

Védett?

Nem K-Mediterráneumból származik.

Őshonos?

Népi nevei: csombord, hurkafű.
Olaját a likőr és konzervipar használja.
Az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (innen származik a satureja név). Ebből fakadóan igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére.

Tudta?

Image-empty-state.png
bottom of page