Image-empty-state.png

Babér (Laurus nobilis)

Évszak?

Tavasz

Örökzöld növény. Sötétzöld, fényes, megtörve illatos leveleiről egész évben felismerhető.

Mikor találom meg?

Április-május. Nálunk sajnos nem virágzik.

Mikor virágzik?

Ősszel

Mikor van termése?

Aromás, fűszeres illatú levelét használjuk, rendszerint szárítva. A babér az egyik legrégebben ismert fűszernövény. Felhasználása igen sokoldalú, használják húsok, páclevek, fűszerolajak, levesek, főzelékek, mártások ízesítésére. A magyar konyha is régóta használja különböző húsok fűszerezéséhez.

Ehető?

Emésztést serkentő, étvágyjavító, antibakteriális, rothadást gátló. Reumatikus fájdalmak, ficamok és zúzódások kezelésére használják a babérolajból készült kenőcsöket (a babérolajat a növény terméséből vonják ki). Széles körben használja a kozmetikai ipar. Vizelethajtóként is használták.

Gyógyhatás? 

Nem

Védett?

Nem Kis-Ázsiából és a Mediterráneumból származik.

Őshonos?

Mivel aromaanyagai lassan szabadulnak fel, ezért az étellel együtt kell főzni. Már az ókorban babérkoszorúval jutalmazták a különböző versenyek győzteseit. A nagy nemesi családok kertjében megtalálható volt. Csótányriasztó hatása van. Gyakran megjelenik szólásokban is pl.: „ül a babérjain”.

Tudta?

Image-empty-state.png