Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)
Évszak?
Nyár-ősz
Júniustól novemberig
Mikor találom meg?
Lomb- és fenyőerdőben
Hol fordul elő?
A kékhátú ehető, jóízű, a földtoló csak fiatalon ehető, idősebb példányai nagyon kemény húsúak, a büdös galambgomba csípős íze miatt nem ehető.
Mérgező / ehető?
Nem ismert
Gyógyhatás?
Nem
Védett?
A hazai galambgombák között (némely fajok riasztó színe ellenére sem) nincsenek erősen mérgező fajok. Ennek ellenére e gombák gyűjtését is ajánlott kellő körültekintéssel végezni, ugyanis számos faj gyantatartalmának köszönhetően égetően csípős lehet. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az élénk (a szóbeszédben leggyakrabban piros) színű fajok csípősek, illetve azok közül sem mind az. Tovább bonyolítja gyűjtésüket, hogy egy-egy faj is számos színvariációval rendelkezhet. A galambgombákra általában jellemző, hogy húsuk pattanva törő, a kifejlett termőtestek lemezei különösen törékenyek. Ez alól kivételt képez a jóízű, ehető kékhátú galambgomba, melynek lemezei hajlékonyak, s ez a tulajdonsága a faj azonosítását is segítheti.
Tudta?