Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)

Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)

Évszak?

Nyár-ősz

Júniustól novemberig

Mikor találom meg?

Lomb- és fenyőerdőben

Hol fordul elő?

A kékhátú ehető, jóízű, a földtoló csak fiatalon ehető, idősebb példányai nagyon kemény húsúak, a büdös galambgomba csípős íze miatt nem ehető.

Mérgező / ehető?

Nem ismert

Gyógyhatás? 

Nem

Védett?

A hazai galambgombák között (némely fajok riasztó színe ellenére sem) nincsenek erősen mérgező fajok. Ennek ellenére e gombák gyűjtését is ajánlott kellő körültekintéssel végezni, ugyanis számos faj gyantatartalmának köszönhetően égetően csípős lehet. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az élénk (a szóbeszédben leggyakrabban piros) színű fajok csípősek, illetve azok közül sem mind az. Tovább bonyolítja gyűjtésüket, hogy egy-egy faj is számos színvariációval rendelkezhet. A galambgombákra általában jellemző, hogy húsuk pattanva törő, a kifejlett termőtestek lemezei különösen törékenyek. Ez alól kivételt képez a jóízű, ehető kékhátú galambgomba, melynek lemezei hajlékonyak, s ez a tulajdonsága a faj azonosítását is segítheti.

Tudta?

Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)
Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)