Fűszerolaj, de nem akárhogy!

El is felejtettünk írni az időközben megszületett csodás fűszerolajainkról. Talán azért is, mert annyira érdekes gasztro-élettani területre kalauzolt el bennünket, hogy egészen belefeledkeztünk.
Így viszont már beszámolhatunk arról, hogy megkaptuk tőletek az első 'nagyon ízlett' ill. 'Az erdélyi olajmix zseniális' mondatokat. :-)
Ha valaki azt gondolná, hogy bemegyek a boltba, veszek olajat meg fűszert, beledobálom és kész, nos hát a mieink nem egészen így készültek...
Tervezéskor elsődleges szempontunk volt minél egészségesebb, sokoldalúan felhasználható, ízletes fűszerolajok létrehozása. Előzetesen több dolgozatot, tanulmányt is átolvastunk, hogy tudományosan is megállják helyüket a 'piacon'.
Többek közt ezért készült pl. a Dalmát és a Provence-i extra szűz olívaolajból, az Erdélyi pedig egy hidegen sajtolt napraforgó, repce és szőlőmagolaj keverékből, mely ügyel az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak egészséges arányára.
Egyedüli mono olajunk a Rozmaringos. Ez a mi kis szürke eminenciásunk. Komoly doktori értekezés foglalkozik a rozmaringos olajban megjelenő fontos antioxidáns tulajdonsággal. Most az egészségtudatosak ne figyeljenek: azért egy jó kis pipimellet kisütve benne a rozmaring zamata sem utolsó :-)
Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a fűszernövények harmonizáljanak az olajok jellegzetes tulajdonságaival.
Egy-két hasznos tanács, ha fűszerolajjal kezdtek dolgozni:
- Az olívaolajat 180 C fokig hevíteni is lehet.
- A fűszerek illata sokszor csak a hevítés hatására fog intenzívebben érződni, mint az üvegben megszagolva.
- Azt tapasztaltuk, hogy 7 Celsius fokon az extra szűz olívaolajokban lévő zsírok könnyen cseppekbe állnak össze, ami 1-2 nap melegebb környezetben (és megmozgatva) ismét homogénné válik. E miatt elég csak hűvösebb helyen tárolni.
Hú, éhes is lettem, így elbúcsúzom!
Jó étvágyat nektek is, írjátok meg ti is, hogy ízlett! ;-)
Wow, this sounds absolutely delicious! It's great to see the level of care and scientific research that’s gone into creating these spice oils. I love the attention to detail, especially the balance of Omega-3 and Omega-6 fatty acids in the Transylvanian mix. It’s amazing how healthy oils can also bring out the best flavors in dishes. The rosemary oil, in particular, seems like a fantastic addition with its antioxidant properties—definitely sounds like a great way to elevate a dish without overpowering it.
I really appreciate the tips, especially about the olive oil temperature and the droplet issue at lower temps. I’ll be sure to store them accordingly!
It’s always exciting to discover new, thoughtful food products that combine health and…