Fűszerolaj, de nem akárhogy!
El is felejtettünk írni az időközben megszületett csodás fűszerolajainkról. Talán azért is, mert annyira érdekes gasztro-élettani területre kalauzolt el bennünket, hogy egészen belefeledkeztünk.
Így viszont már beszámolhatunk arról, hogy megkaptuk tőletek az első 'nagyon ízlett' ill. 'Az erdélyi olajmix zseniális' mondatokat. :-)
Ha valaki azt gondolná, hogy bemegyek a boltba, veszek olajat meg fűszert, beledobálom és kész, nos hát a mieink nem egészen így készültek...
Tervezéskor elsődleges szempontunk volt minél egészségesebb, sokoldalúan felhasználható, ízletes fűszerolajok létrehozása. Előzetesen több dolgozatot, tanulmányt is átolvastunk, hogy tudományosan is megállják helyüket a 'piacon'.
Többek közt ezért készült pl. a Dalmát és a Provence-i extra szűz olívaolajból, az Erdélyi pedig egy hidegen sajtolt napraforgó, repce és szőlőmagolaj keverékből, mely ügyel az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak egészséges arányára.
Egyedüli mono olajunk a Rozmaringos. Ez a mi kis szürke eminenciásunk. Komoly doktori értekezés foglalkozik a rozmaringos olajban megjelenő fontos antioxidáns tulajdonsággal. Most az egészségtudatosak ne figyeljenek: azért egy jó kis pipimellet kisütve benne a rozmaring zamata sem utolsó :-)
Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a fűszernövények harmonizáljanak az olajok jellegzetes tulajdonságaival.
Egy-két hasznos tanács, ha fűszerolajjal kezdtek dolgozni:
- Az olívaolajat 180 C fokig hevíteni is lehet.
- A fűszerek illata sokszor csak a hevítés hatására fog intenzívebben érződni, mint az üvegben megszagolva.
- Azt tapasztaltuk, hogy 7 Celsius fokon az extra szűz olívaolajokban lévő zsírok könnyen cseppekbe állnak össze, ami 1-2 nap melegebb környezetben (és megmozgatva) ismét homogénné válik. E miatt elég csak hűvösebb helyen tárolni.
Hú, éhes is lettem, így elbúcsúzom!
Jó étvágyat nektek is, írjátok meg ti is, hogy ízlett! ;-)
Comments